Körmendi arcképcsarnok

<a href="/arckep/faludi-ferenc">Faludi Ferenc</a> <a href="/arckep/molnar-lajos">Molnár Lajos</a> <a href="/arckep/eiben-otto">Eiben Ottó</a> <a href="/arckep/pavetits-mano">Pavetits Manó</a> <a href="/arckep/remetei-filep-ferenc">Remetei Filep Ferenc</a> <a href="/arckep/ivanyi-bela">Iványi Béla</a> <a href="/arckep/baxai-t-gyorgy" class="active">Baxai T. György</a> <a href="/arckep/nemeth-maria">Németh Mária</a> <a href="/arckep/batthyany-strattmann-laszlo">Batthyány-Strattmann László</a> <a href="/arckep/kincs-elek">Kincs Elek</a> <a href="/arckep/madachy-l-karoly">Madáchy L. Károly</a> <a href="/arckep/bakocz-tamas">Bakócz Tamás</a>

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Honismereti Egyesület

Számláló

Mai látogatók száma: 408
Tegnapi látogatók száma: 468
Összes látogató száma: 860815

Új Széchenyi terv

Meghívó

meghivo

"Legyen élmény a tanulás - partnerségben gyermekeink nem formális és informális tanulásáért"

(TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0226)

Baxai T. György

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Baxai T. György
. -
.

Iskolamester

Nevét még Georgius Textor Baxai, Baksay Takács György, Baksay T. Györgyként is írta. A 17. században Körmenden élt. A protestáns iskolamester életéről kevés adat maradt fenn. Valószínű, hogy Baksai előneve születési helyére, feltételezések szerint,Zalabaksára utal. Iskolázottságáról nincs adatunk, verseléssel is foglalkozik és korának irodalmát biztos, hogy figyelemmel kíséri. Munkásságának eredménye a „Körmendi Kódex” (leírását lásd ott) melyet kézzel írt 1684 július 15 és december 23 között. Hánytatott életéről Békásy Miklós körmendi várkapitány és Batthyány II. Ádám levelezéséből tudunk. Batthyány parancsot ad Baxai T. György elfogására, de ez nem volt minden kaland nélkül. Békásy írja mentegetőzve 1688.10.02-án Batthyánynak „A körmendi oskolamestert megfogtam azonnal Körmenden. Adtam az egerszegieknek (ekkor Körmenden állomásozó zalaegerszegi katonai egységnek) hogy míg Hollósról megtérek, legyen a körmendi várba, ott a körmendiek kérvén kezességem, álnokságukat nem tudtam, kilépvén a hajdúk az utcára, azonnal kirángatták a kezükből a mestert és elszabadították, eleget futottam magam is utánuk, nem érhettem el azokat…” A kiszabadított Baxai sorsáról tudjuk még, hogy a Bakony környékére megy, egyházi szolgálatot vállalt. 1689 és 1694 között rédei lelkészként működött. Életének kutatója Rózsa Béla idézi a korabeli írást „ T. Baxai György úr következett helyébe, 1696-i, kétesztendei szolgálattya után vitette Láziba és ott holt meg, nevezetes még ma is a temetés, hogy a lázi torony mellé egy lépésre temettetett el.” Az akkori templomot 1724-ben lebontották, így ma már sírja nem található meg.
Forrás: Rózsa Béla: A Körmendi-kódex összeírója és első possessora. = Vas Megyei Könyvtárközi Bizottság Értesítője. IV. évf. 3. sz. 36-42 p. Baxai T. György: Körmendi-Kódex. A nyelvemlék hasonmása és betűhű átirata. Körmend. 1996. Csaba József Honismereti Egyesület. = Vörös Ottó: Bevezető. 7-8 p. Kovácsné-Kovács N.E. 5-7 p.

Vizi László

Keresés

SZIKLA login


Közösség