Körmendi arcképcsarnok

<a href="/arckep/madachy-l-karoly">Madáchy L. Károly</a> <a href="/arckep/pavetits-mano">Pavetits Manó</a> <a href="/arckep/bakocz-tamas">Bakócz Tamás</a> <a href="/arckep/faludi-ferenc">Faludi Ferenc</a> <a href="/arckep/kincs-elek">Kincs Elek</a> <a href="/arckep/remetei-filep-ferenc">Remetei Filep Ferenc</a> <a href="/arckep/baxai-t-gyorgy">Baxai T. György</a> <a href="/arckep/nemeth-maria">Németh Mária</a> <a href="/arckep/batthyany-strattmann-laszlo">Batthyány-Strattmann László</a> <a href="/arckep/molnar-lajos">Molnár Lajos</a> <a href="/arckep/ivanyi-bela">Iványi Béla</a> <a href="/arckep/eiben-otto">Eiben Ottó</a>

Eseménynaptár

«  
  »
h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Honismereti Egyesület

Számláló

Mai látogatók száma: 28
Tegnapi látogatók száma: 40
Összes látogató száma: 1095696

Új Széchenyi terv

Meghívó

meghivo

"Legyen élmény a tanulás - partnerségben gyermekeink nem formális és informális tanulásáért"

(TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0226)

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Élménybeszámoló a Faludi Ferenc Könyvtár nyári olvasótáborairól

„Gyere, gyere, gyere játszani!”

Élménybeszámoló a Faludi Ferenc Könyvtár nyári olvasótáborairól

 

A hagyományokat megőrizve, ugyanakkor a korszerű szellemiség jegyében a körmendi Faludi Ferenc Könyvtár Gyermekkönyvtára ebben az évben is megrendezte a már több évtizedre visszanyúló tradicionális és a gyermekek körében máig rendkívül népszerű eseményét, a nyári olvasótábort. A könyvtári táborról elmondható, hogy az intézmény egyik legkedveltebb programja, az iskolai tanév könnyed lezárása, a „gyermekkönyvtári év” tetőpontja.

A könyvtár ebben az évben három nyári tábort szervezett, kettőt az alsó tagozatos diákok, valamint egyet a felső tagozatosok számára. Az idei olvasótáborok összesen 132 általános iskolai fiatal részvételét és üde szórakozását jelentették. Az alsó tagozatos táborokban 50-50 fő, a felsősben 32 diák vett részt, és pihente ki a tanév fáradalmait. Táborvezetőjük Mecsériné Doktor Rozália könyvtárvezető, Papp Veronika könyvtáros és Wágner Dávid gyermekkönyvtáros voltak. Rozika néni, Vera néni és Dávid bácsi igyekeztek a klasszikus és elmaradhatatlan tábori eseményeken kívül a modern igényeknek megfelelő programokat tervezni és megvalósítani.

Az idei tábor „Gyere, gyere, gyere játszani!” címmel a játék témakörében és jegyében zajlott. A gyerekek átfogó képet kaphattak a játékok világáról, történetéről és fejlődéséről. A felső tagozatosok számára Dr. Hollerné Mecséri Annamária történész tartott interaktív előadást a gyermekjátékok történetéről.

Régi népi játékok mellett a ma közkedvelt játékszereket is kipróbálhatták, illetve bemutathatták a tábor résztvevői, így a Csön-csön gyűrűtől a Gazdálkodj okosan! társasjátékon át egészen az Angry Birds figurákig. „Ki vagyok én?” – ezt a címet viselte az egyik program, amelyben a gyerekek személyiség- és készségfejlesztő drámajátékokban vettek részt és ismerhették meg közelebbről a tábortársakat a tábor első óráiban.

A „Játék az gyönyörű” című akadályverseny már igazi csapatmunkát és csapatszellemet követelt: hat különböző jellegű állomáson mutathatták meg szellemi tehetségüket és ügyességüket a gyerekek. Rendkívül üdítő volt látni a csapatok tagjainak odafigyelését és tudását, a kisebb-nagyobb diákok összetartását.

A tábor elmaradhatatlan részét képezte a kézműveskedés: a gyermekkönyvtár különböző részein különféle kézműves termékek elkészítésére nyílt lehetőség, olyanokra, mint a gyöngykarkötő és gyöngy-gömb, fonott karkötő, hajdísz, gyűrű, dekorgumi SpongyaBob és cserépfestés. A kézműveskedésbe bekapcsolódott Kovács-Nemes Erzsébet (Erzsi néni) könyvtáros is, így összesen négy különböző helyszínen tudtak zajlani a foglalkozások. A gyerekek figyelme, türelme és munkája mindhárom tábor kézműves foglalkozásán kiemelkedő és példaértékű volt.

A tábor vendége volt Némethné Mészáros Irén védőnő, aki a vízről, annak fogyasztásáról és védelméről tartott izgalmas és kifejezetten hasznos játékos-interaktív előadást.

Az előre eltervezett foglakozásokon kívül olyanokra is sor került, amelyeknek megszervezése és megvalósítása is a táborozók feladata volt: az alsó tagozatos táborokban mindenki elhozta és bemutatta a saját játékát, majd ezekből egy szemléletes kiállítást is készítettek. A felső tagozatosok számára lehetőség nyílt interjút készíteni az utca emberével, hogy szeretnek és szoktak-e bármilyen jellegű játékot játszani. A lelkes fiatalok az elvártnál lényegesen több interjút készítettek; felméréseikből kiderült, hogy minden megkérdezett szeret játszani, életük bármelyik korszakában is legyenek.

A táborok csúcspontját a kirándulások képezték. Az alsó tagozatosok különböző napokon két kiránduláson is részt vettek: az első az Írottkő-Léka-Locsmánd útvonalat foglalta magába, a végén egy frissítő locsmándi fürdőzéssel, míg a második egy őrségi túrázást jelentett, amelynek végén a gyerekek saját, változatos produkcióikat mutathatták be a viszáki művelődési ház színpadán.

A felső tagozatosok egy kétnapos kiránduláson vettek részt a tábor utolsó két napján, amely a Bécs-Mosonmagyaróvár-Szigetköz útvonalat célozta meg. A kirándulás első napján Bécsben olyan helyeken járhattunk, mint a schönbrunni kastély, a schönbrunni állatkert, a Stephansdom és a Természettudományi Múzeum. A második napon látogatást tettünk a mosonmagyaróvári Futura Élményközpontban, ahol egy felejthetetlen délelőttöt töltöttünk, játékosan betekintve a természettudományok nagyszerű világába. A heti kitartó táborozást a lipóti élményfürdőben való felszabadult fürdőzés zárta.

A sikeres, élménydús táborozáshoz természetesen szükség volt az időjárás kiváló asszisztálásához is: néhány kisebb záportól eltekintve szinte végig a tábor mellett állt az idő.

Mindez kellett ahhoz, hogy a gyermekek ebben az évben is felejthetetlen új élményekkel gazdagodjanak. Örvendetes, hogy ezen a nyáron is rengeteg általános iskolai diák, régi és új táborozó töltötte velünk a vakáció első heteit.

Reméljük jövőre is így tesztek! Szeretettel vár Benneteket a gyermekkönyvtár!


Körmend, 2015. július 20.

 

Keresés

SZIKLA login


Közösség